Periaatteiden äärellä ja äänellä

Kokoonnuimme hiljattain Saaremme lähiosuuskunnan hallituksen voimin pohtimaan mitä tahtoisimme tehdä tänä syksynä ja tulevaisuudessa myöhemminkin – millaiseen tekemiseen osuuskunta sopii ja mihin meillä on haluja ja rahkeita ryhtyä, kimpassa. Huomasimme, että on parasta aloittaa muistuttamalla mieliin osuuskunnan säännöt. Ei niin, että kokisimme olevamme sääntöjemme vankeja, tuntui vain suunnanmäärittelyä varten loogiselta tarkistaa millaisten periaatteiden varaan ja millaista toimintaa varten osuuskunta perustettiin pari vuotta sitten. Sääntöihin on kirjattu näin:

Osuuskunnan pääasiallisena tarkoituksena on

  1. tukea ja järjestää lähellä tuotettuja palveluita
  2. tuoda alueella asuvien saataville lähellä tuotettua, tuoretta ja sesongin mukaista ruokaa ja elintarvikkeita kohtuulliseen hintaan
  3. edistää luomutuotantoa ja kestävän kehityksen periaatteita

Osuuskunnan toimialana on tuottaa, hankkia, välittää ja myydä lähi- ja luomuruokaa sekä kulutustavaroita. Osuuskunta voi myös tarjota ja välittää työvoimaa ja järjestää tapahtumia sekä koulutus-, neuvonta- ja hyvinvointipalveluita. Osuuskunnan toimintaa voidaan laajentaa koskien hyödykkeiden alkutuotantoa sekä erilaista ravitsemustoimintaa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi osuuskunta voi suorittaa tukku- ja vähittäiskauppaa huomioiden kaikkien osapuolien kannalta reilu kaupankäynti.

Hyvät tarkoitukset. Yksimielisesti voimme edelleen allekirjoittaa osuuskunnan sääntöjen määrittelemät toiminnan rajat. Säännöissämme näkyvät toiminnan periaatteet ja tekemisen pääpainoalueet. Näissä puitteissa tekeminen jatkuu ja mahtuu myös laajenemaan ja muuttamaan muotoa uusien ideoiden ja kumppanien myötä ja ympäristön muuttuessa koko ajan ja aina kovempaa vauhtia (uusi ostari, Laajasalon asukasmäärän kasvu, elämäntapa- ja kulutustrendien muutokset…).

Vaikka arvoja ei olekaan säännöissä erikseen eritelty huomasimme, että tosiasiassa sääntöjen myötä me hallituksen jäsenet allekirjoitamme yhteiset perusarvot. Meille on selvää, että toimintaamme ohjaavat ympäristöarvot, paikallisuuden arvostus, hyvinvointi ja reiluus tarkoittavat myös moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta. Haluamme tehdä yhteistyötä moneen suuntaan, monenlaisten ihmisten ja yhteenliittymien kanssa, koska yhdessä tekeminen on kivempaa. Samalla meille on tärkeää, että yhteistyökumppanimme jakavat kanssamme samoja läheisyyden ja luonnonmukaisuuden mutta myös positiivisuuden, hyväksynnän ja tasapuolisuuden arvoja. Saaremme lähiosuuskunnassa haluamme toivottaa kaikki saarelaiset yhtä tervetulleiksi osallistumaan toimintaamme: ruokapiiriin, ravintola-iltoihin, kirpparipäiviin tai mihin vain tapahtumiin. Tekijöitäkin tarvitaan joten uusille ideoille löytyy täältä myös kuulijoita, sparraajia tai kumppaneita; käy rohkeasti kysymässä. Omasta puolestamme toivotamme myös Laajasalon uudet asukkaat lämpimästi tervetulleiksi. Kaikkien ääni kuuluu ja saa kuulua kun olemme ihmisiksi Saarella.

Ps. Arvopohja ja periaatteet pysyvät, säännöt eivät silti rajoita: sääntöpaperissa monelle yrittäjälle tuttu jatkolause kuuluu tietenkin näin: Lisäksi osuuskunta voi harjoittaa kaikkea laillista liiketoimintaa.

Kirjoittaja: Katja Multanen, Saaremme lähiosuuskunnan hallituksen jäsen

osuuskunta2.jpg

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s